Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-01@19:36:13 GMT

گام های فدرالیسم در مالزی

تاریخ انتشار: ۱۲ بهمن ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۹۵۱۱۷۶

گام های فدرالیسم در مالزی

کوالالامپور- ایرنا-مالزی کشوری درجنوب شرق آسیاست که سیستم سیاسی آن آمیزه ای از دو نظام سلطنت مشروطه و حکومت پارلمانی و رد پایی از نظام فدرالیته است.

به گزارش روز پنجشنبه ایرنا، امروز 12 بهمن مصادف با اول فوریه روز قلمرو فدرالی در مالزی است . این کشور با بیش از 31 میلیون نفر جمعیت علاوه بر تنوع ملیتی دارای آمیزه ای از نظام های سیاسی - اداری نیز می باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


این کشور بزودی شاهد برگزاری چهاردهمین انتخابات سراسری خود خواهد بود که طبق آن ترکیب مجلس و نخست وزیر و کابینه وی به عنوان مهمترین مقام های اجرایی دراین کشور مشخص خواهند شد.
با توجه به این موضوع نگاهی به نظام سیاسی اداری مالزی تصویر واضح تری از ترکیب هرم قدرت و مدیریت اجرایی در این کشور جنوب شرق آسیا ارائه می کند.
** فدرالیسم
«کوالالامپور» پایتخت مالزی تا روز 1 فوریه 1974 (12 بهمن 1352) مرکز ایالت «سلانگور» محسوب می‌شد و در این روز از قلمروی ایالت «سلانگور» خارج و به دولت فدرالی واگذار شد تا ازآن پس، اول فوریه (12بهمن)به نام «روز قلمروی فدرالی» و از تعطیلات رسمی کشور مالزی باشد.
پس از استقلال از استعمار بریتانیا، کشور تأسیس مالزی به حکومتی فدرالی تبدیل شد که اداره هر یک از 13 ایالت آن به عهده دولت آن ایالت بود و دولت مرکزی در «کوالالامپور» استقرار داشت که در آن زمان مرکز ایالت «سلانگور» نیز محسوب می‌شد.
در انتخابات سراسری سال 1969 وقتی حزب حاکم اکثریت کرسی‌های «سلانگور» را از دست داد، اداره این ایالت به دست حزب رقیب افتاد و در این حالت دو دولت مرکزی و ایالتی که مخالفین سیاسی یکدیگر بودند. در «کوالالامپور» حکومت می‌کردند. از این رو تصمیم بر آن شد که محدوده «کوالالامپور» از ایالت «سلانگور» خارج شود و به عنوان اولین منطقه فدرالی، به دست دولت مرکزی اداره شود.
پنج سال بعد، «عبدالحلیم معظم شاه»، پادشاه وقت مالزی و «صلاح‌الدین عبدالعزیز» سلطان ایالت «سلانگور»، به ترتیب از طرف دولت مرکزی و دولت ایالتی، معاهده واگذاری «کوالالامپور» پایتخت مالزی را به دولت مرکزی در 1 فوریه 1974 (12 بهمن 1352) امضا کردند تا «کوالالامپور» نخستین منطقه فدرالی در مالزی لقب بگیرد.
دومین ناحیه‌ای که از اداره دولت ایالتی خارج و به دولت مرکزی واگذار شد، ناحیه «لابوآن» بود که در ایالت «صباح» قرار داشت که در واقع جزیره‌ای در شمال این ایالت است که به منظور توسعه سریعتر و تبدیل شدن به یک «مرکز مالی فرا ساحلی» به دولت مرکزی واگذار شد.
در نهایت از جایی که کوالالامپور به یک شهر پرجمعیت و شلوغ تبدیل شده بود، «ماهاتیر محمد» نخست وزیر وقت مالزی تصمیم به تأسیس شهری جدید به نام «پوتراجایا» گرفت تا ادارات دولتی را به آن منتقل کند. بنابراین در روز اول فوریه 2001 (13 بهمن 1379) شهر تازه تأسیس «پوتراجایا» که در 20 کیلومتری جنوب «کوالالامپور» و در ایالت «سلانگور» واقع شده بود، با جدایی از «سلانگور» به سومین منطقه فدرالی مالزی تبدیل شد.
به این ترتیب 1 فوریه (12 بهمن) با نام «روز قلمرو فدرالی» در سه منطقه فدرالی کوالالامپور، لابوآن و پوتراجایا تعطیل رسمی است.
**سلطنت دوره ای
دولت فدرالی مالزی در حال حاضر دارای 13 ایالت و سه منطقه فدرالی است، که 9 ایالت آن سلطان دارد و سلطان‌های این 9 ایالت به صورت چرخی، هر پنج سال یکبار، به کاخ ملی در «کوالالامپور» می‌روند و رسما پادشاه این کشور می‌شوند.
پادشاه انتخابی مالزی در راس حکومت این کشور قرار دارد. این نهاد مانند سایر نظام های مشابه دارای اختیارات و وظایف تشریفاتی است. پادشاه بر اساس توصیه های مجلس و کابینه عمل می کند و در مقام فرماندهی کل نیروهای مسلح کشور دارای اختیاراتی رسمی بوده و بعنوان بالاترین مقام کشور، تنفیذ نخست وزیر( پس از انتخاب شدن وی از طریق پارلمان) و توشیح پیشنهاد انحلال مجلس یا عدم قبول آن را بر عهده دارد.
** نظام پارلمانی
پارلمان مالزی متشکل از مجلس نمایندگان (Dewan Rakyat)' خانه ملت 'و مجلس سنا یا (Dewan Negara) 'خانه کشور' است . ۲۱۹ عضو نمایندگان از طریق مردم برای یک دوره ۵ساله انتخاب می شوند. البته قدرت قانونگذاری بین قانونگذاران فدرال و ایالتی تقسیم می‌شود.
۷۰ سناتور عضو سنا نیز برای مدت ۳ سال وکالت دارند که ۲۶نفر از آنها از سوی مجامع ایالتی، ۲ نفر به نمایندگی از منطقه فدرال کوآلالامپور، یعنی ۱نفر از حوزه‌های فدرال لابوآن و پوتراجایا، و ۴۰نفر باقی نیز توسط پادشاه منصوب می‌شوند.
دولت دراین کشور در دست نخست وزیر و رئیس قوه مجریه است . نخست وزیر و کابینه انتخابی وی امور اجرایی کشور را برعهده داشته و در مقابل مجلس مسئولیت دارند .
البته تشکیلات موجود اداری در منطقه فدرال، در سطح ایالتها نیز بر قرار است و ساختار فدرالی حکومت، قدرت تصمیم گیری در امور داخلی را به ایالات 13گانه داده است. تشکیل مجلس ایالتی و انتخاب سر وزیر ایالت وکابینه آن براساس نتایج انتخابات عمومی و مبارزات حزبی و پارلمانی انجام می شودکه مشابه آن در سطح فدرال نیز دیده می شود.
آساق****241**1599**انتشار: مریم شفیعی

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۹۵۱۱۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تعطیلی ۱۰۰ شعبه یک رستوران آمریکایی در مالزی به دلیل حمایت از اسرائیل

شرکت رستوران‌های زنجیره‌ای «کی اف سی» آمریکا، اعلام کرد بیش از یکصد شعبه خود در مالزی را به دلیل ضرر مالی تعطیل کرده است؛ تحریم این رستوران‌ها در کارزار تحریم برندهای حامی رژیم صهیونیستی توسط شهروندان مالزیایی صورت گرفته است.

به گزارش ایرنا، شرکت رستوران‌های زنجیره‌ای کی اف سی آمریکا فعالیت خود را در مالزی کاهش داده و بیش از یکصد شعبه از رستوران خود را به طور موقت تحریم کرد. این موضوع پس از ماه‌ها تحریم مداوم کسب‌وکارهای مرتبط با آمریکا و حامی رژیم صهیونیستی پس از آغاز جنگ جاری در غزه، انجام شد.

کیو اس آر برندز (QSR Brands) که مالک و اداره کننده امتیازات فست فود کی اف سی (KFC) در مالزی است، اعلام کرد فعالیت ۱۰۸ فروشگاه در سراسر این کشور را به حالت تعلیق در می آورد.

نقشه‌های گوگل نشان می‌دهند که کدام فروشگاه‌های کی اف سی وضعیت خود را برای نشان دادن عبارت «موقتاً بسته» به‌روزرسانی کرده‌اند.

یک منبع آگاه در کیو اس آر برندز که نامش فاش نشد، گفت: این شرکت تحریم را فرصتی برای توقف برخی از فعالیت‌های فروشگاه کی اف سی می‌داند که بر ترازنامه مالی آن تأثیر گذاشته است.

این شرکت در بیانیه‌ای در ۲۹ آوریل (۱۰ اردیبهشت) گفت: در پاسخ به شرایط چالش‌برانگیز اقتصادی، اقدامات پیشگیرانه‌ای را برای بستن موقت مراکز به منظور مدیریت هزینه‌های رو به رشد کسب‌وکار و تمرکز بر فروشگاه‌های شلوغ کی اف سی انجام داده است.

این بیانیه افزود: به کارمندان فروشگاه‌های آسیب‌دیده به عنوان بخشی از یک استراتژی تاکتیکی برای بهینه‌سازی منابع در مناطق تجاری با تعامل بیشتر مشتری، فرصت نقل مکان به فروشگاه‌های عامل ارائه شد.

پروفسور محد نظری اسماعیل، رئیس گروه حامی فلسطین و بایکوت، واگذاری و تحریم برندهای اسرائیل در مالزی، گفت: کی اف سی در لیست بایکوت قرار ندارد اما بسیاری از مالزیایی ها هر اپراتور فست فود آمریکایی را مرتبط با اسرائیل می دانند.

از زمانی که تحریم در اکتبر ۲۰۲۳ (مهر ۱۴۰۲) آغاز شد، کی اف سی استراتژی برندسازی خود را تغییر داده است و با علائمی بر روی تابلوهای منو و بروشورهای خود بر مالکیت شرکت جوهور (شرکت دولتی مالزی) یا متعلق به دولت ایالتی جوهور تاکید می‌کند.

این منبع گفت: برای کاهش تأثیر تحریم، شرکت کیو اس آر، استراتژی نام تجاری خود را تغییر داد تا در سه ماهه چهارم سال گذشته در وب سایت خود اسلامی تر شود.

وب سایت این شرکت نوشت: فرصت های شغلی برای بیش از ۳۰ هزار کارمند، که ۸۶ درصد آنها مسلمان هستند، فراهم می کند.

بر اساس وب سایت کیو اس آر بیش از ۶۰۰ رستوران کی اف سی در مالزی وجود دارد.

کی اف سی و چند برند دیگر مستقر در ایالات متحده مانند استارباکس و مک دونالد به دلیل ارتباط آنها با رژیم صهیونیستی از زمان آغاز جنگ غزه در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۲۰) با تحریم مواجه شده اند.

برجایا فود که مالک ۴۰۰ فروشگاه استارباکس در مالزی است، از اکتبر تا دسامبر ۲۰۲۳ (مهر تا دی ماه ۱۴۰۲) ضرر خالص ۴۲.۶ میلیون رینگیتی (نزدیک به ۹ میلیون دلار) را گزارش کرده است و طبق گزارش ها، وینسنت تان مالک شرکت، در نظر دارد شرکتش را خصوصی کند.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • اسرائیل در گرداب
  • صعود یک پله‌ای ایران در هاکی روی یخ جوانان آسیا و اقیانوسیه
  • پنجمی تیم هاکی روی یخ جوانان ایران در مسابقات آسیا-اقیانوسیه
  • با دیپلماسی فعال منطقه‌ای ایران خط لوله صلح با وجود کارشکنی آمریکا در حال ساخته شدن است
  • ریشه‌های تروریست‌پروری در سیاست‌های غرب؛ ترور برای بقا!
  • دعوت از طالبان برای شرکت در کنفرانس وقف
  • تحمیل ضرر به کی‌اف‌سی آمریکا در مالزی برای حمایت از غزه
  • ۱۰۸ شعبه یک رستوران آمریکایی در مالزی تعطیل شدند
  • تعطیلی ۱۰۰ شعبه یک رستوران آمریکایی در مالزی به دلیل حمایت از اسرائیل
  • کی اف سی ۱۰۸ شعبه خود را در مالزی تعطیل کرد